Türkan Sedefoğlu

Türkan Sedefoğlu

22.02.2015 5295

   13 Mart 1929 tarihinde İstanbul’ da doğdu. Annesi Çamlıca Kız Lisesi Müzik öğretmeni Celile Hanım, babası ise Fatih noterlerinden Şükrü SEDEFOĞLU dur.

   İlköğretimini Karagümrük İlkokulunda tamamlayan Türkan Hanım orta öğrenimine Boğaziçi Lisesinde devam ederken Lise 2. Sınıfta geçirdiği ağır hastalık sonucu öğrenimine ara vermiş ve daha sonra iş hayatına atılmıştır.

   Türkiye’ deki radyo reklamcılığının önderlerinden olan Türkan Hanım o dönemdeki en büyük reklam şirketlerinden biri olan Sedef reklamın kurucusu olup, daha sonra da Miba ve Ebru reklamı kurmuştur.

   Sedefoğlu, kendisi zorunlu olarak öğrenimine ara verdiği için, içindeki okuma hevesi O’na tüm mal varlığını eğitime adama yolunda önemli bir karar verdirmiş ve sağlığında, bugünün parasıyla değeri 30 milyon TL’ ye yaklaşan menkul ve gayrimenkullerin büyük kısmını Türkiye Eğitim Vakfı’na (TEV) bağışlamış, maddi durumları nedeniyle okuyamıyan öğrencilerin eğitimine devam etmeleri için kullanılmasını vasiyet etmişti.Bu vasiyeti gerçekleştiren TEV, en büyük bağışçılarından biri olan Türkan Sedefoğlu’nun geliriyle 17 yılda, 8 bin 721 öğrenciye burs sağladı. Sağlığında yaptığı vasiyeti ile eğitime  katkıda bulunmanın erdemine erişmiştir.

   Tüm mal varlığını bıraktığı vasiyetle Türk çocuklarının eğitimine harcamak üzere Türk Eğitim Vakfına bağışlayan ve vasiyeti gereği bu okulun yapımının gerçekleşmesini sağlayan Türkan SEDEFOĞLU "Denize nazır bir arsa bularak adıma okul yaptırın" diyerek 2001 yılında TEV Türkan Sedefoğlu İlkokulunun kurulmasını sağlamıştır.

   1990 yılı Aralık ayının sonlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda tüm uğraşlara rağmen kurtarılamamış ve 23 Ocak 1991 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.